Ακραία σπατάλη ενέργειας το εμφιαλωμένο νερό

13 Μαρτίου 2009
Πηγή: in.gr
Εμφιαλωμένο Νερό
ελεγχος νερου

Ουάσινγκτον
Η πρώτη ολοκληρωμένη ενεργειακή ανάλυση για το εμφιαλωμένο νερό επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντιστών: Ο κύκλος παραγωγής και διανομής του καταναλώνει από 1.100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το νερό της βρύσης.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εμφιαλωμένου νερού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς οι πωλήσεις εκτινάσσονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο, έχοντας ήδη ξεπεράσει το γάλα και τη μπίρα. Το 2007 πουλήθηκαν γύρω στα 200 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001. Οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατασπατάληση πόρων επιβεβαιώνονται τώρα από έρευνα που δημοσιεύεται στο Environmental Research Letters.
Το εμφιαλωμένο νερό βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

12 Φεβρουαρίου 2006
Πηγή: in.gr
Εμφιαλωμένο Νερό
εμφιαλωμενα νερα

Ουάσινγκτον
Η παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια και έχει αρχίσει να επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον του πλανήτη, προειδοποιεί έκθεση ανεξάρτητου ιντστιτούτου στις ΗΠΑ. «Ακόμα και σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι ασφαλές, η ζήτηση για εμφιαλωμένο νερό αυξάνεται, παράγοντας περιτά σκουπίδια και καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσων η Έμιλι Αρνολντ, συγγραφέας της έκθεσης του Earth Policy Center στην Ουάσιγκτον.


«Η παραγωγή φιαλών για να καλυφθεί η ζήτηση εμφιαλωμένου νερού από τους Αμερικανούς απαιτεί πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ετησίως, ποσότητα αρκετή για να κινεί 100.000 αμερικανικά αυτοκίνητα για έναν χρόνο» αναφέρει η έκθεση.«Καμπανάκι» για εμφιαλωμένα νερά

22 Νοεμβρίου 2008
Πηγή: kathimerini.gr
Εμφιαλωμένο Νερό
ανάλυση νερού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένων νερών σημειώνεται στη χώρα μας. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 12 χρόνια η ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα ήταν 45 λ/άτομο ενώ σήμερα ξεπερνά τα 100 λ/άτομο. Ο ρυθμός της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 12%, ενώ πληθώρα εργαστηριακών μελετών διενεργούνται για την ποιότητά τους.
Μία από αυτές, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 22ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων (έναυσμα για την έρευνα ήταν η υψηλή κατανάλωση εμφιαλωμένων στον Ελληνικό Στρατό και οι μεγάλες ποσότητες που διακινούνται προς ειρηνευτικές αποστολές) έδειξε ότι τα περισσότερα προβλήματα ποιότητας στα εμφιαλωμένα δημιουργούν οι συνθήκες αποθήκευσής τους.

Η ομάδα εργασίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γ’ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αν κι εντόπισε ψευδομονάδες δεν επισημαίνει αυτό ως το σημαντικότερο πρόβλημα των εμφιαλωμένων, αλλά στέκεται στις παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την αερόβια χλωρίδα.


Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα

6 Ιουνίου 2010
Πηγή: enet.gr
Τοξικά βαρέα μέταλλα...
ανάλυση νερού

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.